De agenten van de politiezone doen de volgende weken extra controles op telefoneren tijdens het rijden. De gsm is hét symbool bij uitstek van de bereikbaarheid overal en op elk moment van de dag, zelfs in de auto.

Dit laatste heeft zo zijn gevolgen voor de veiligheid. Een nieuwe peiling van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bevestigt dat meer dan de helft van de bestuurders het gsm’en tijdens het rijden niet kan laten. Daarom lanceert zij een nieuwe campagne. Ook onze politiezone wil hieraan deelnemen, vandaar de extra controles.
 
Tot negen keer meer risico op een ongeval
 
Uit meerdere studies blijkt dat bellende bestuurders twee tot negen keer meer risico op een ongeval lopen dan niet-telefonerende bestuurders. De risico’s van bellen en rijden zijn vergelijkbaar met een alcoholpercentage van 0,8 procent in het bloed.
 
Resultaten enquête BIVV
 
26 procent van de automobilisten verklaart dagelijks te telefoneren achter het stuur zonder handenvrije kit. 24 procent van de bevraagden leest sms’jes terwijl ze rijden en 16 procent versturen er.
 
55 procent van de 30- tot 49-jarigen verklaart rijden en bellen te combineren, tegenover 48 procent van de bestuurders jonger dan 30 en 40 procent in de leeftijdsgroep vanaf 50 jaar. Slechts 29,5 procent van de personen die bellen tijdens het rijden, beschikt over een handenvrije kit, die ze trouwens niet altijd gebruiken. Slechts 61 procent van de bezitters van zo’n kit maakt er ook systematisch gebruik van.
 
Meer dan 18 procent van de bestuurders neemt altijd of bijna altijd op als hun gsm rinkelt in de auto. 26 procent van de ondervraagde personen verklaart dat ze nooit of bijna nooit de wagen aan de kant zetten als ze worden opgebeld. 28 procent gebruikt de gsm daarentegen alleen als ze voor het rode licht of in de file staan.